Uitnodiging Houtsnoeidag Sparrenburg

Zaterdag 28 oktober 2017

De afgelopen jaren hebben we samen hard gewerkt in en aan de natuur in uw directe woonomgeving. Zo hebben we onder andere bomen gekapt om meer openheid en veiligheid te realiseren bij de Heiweg en Sasseltberg. Daarnaast is het stuifzandgebied in Rosmalen vrijgemaakt om te voorkomen dat het dichtgroeide én zijn de bosranden langs de snelweg aangeplant. Nu is het tijd voor een volgende stap. De bossen tussen de Heiweg en het stuifzandgebied dunnen wij verder uit.

Hier halen wij bomen weg zodat het bos zich kan ontwikkelen tot een waardevol natuurbos. We richten ons hierbij zoveel mogelijk op kenmerkende soorten die bij dit bos horen. Interessante soorten in de bossen aan weerszijden van de Deken van Roestellaan zijn onder andere (struik)heide, zandblauwtje en het bijzondere rendiermos.

Samen aan de slag in de bossen tussen Heiweg en stuifzandgebied
Vanaf november starten we hier met kapwerkzaamheden om de blijvende bomen meer ruimte te geven en enkele doorkijkjes (zichtassen) vanaf de Heiweg richting het stuifzand te versterken. De werkzaamheden lenen zich goed voor hulp van u als wijkbewoner. Daarnaast hebben wij dit keer ook een beloning. Het vrijkomende hout mag verdeeld worden onder de vrijwilligers. In deze brief leest u alles over de dag zelf, hoe u zich kunt aanmelden én hoe we het hout verdelen.

Wat, waar en wanneer?
De houtdag is op zaterdag 11 november 2017 van 9:00 tot 13:00 uur. We verzamelen op de T-splitsing van de Langstraat en de Heiweg, aan de zijde van het stuifzandgebied. Als buurtbewoner bent u van harte welkom om dan mee te komen helpen in het stuifzandgebied. De te kappen bomen zijn voorafgaand aan de houtdag al geveld. Op 11 november gaan we samen aan de slag met het verzamelen en opruimen van het tak- en tophout van de gekapte bomen. We verwerken het kleine hout in het bos op takken hopen en in rillen en de stammen verdelen we onder de aanwezigen. Zo behouden we het stuifzandgebied voor de toekomst, waardoor u naar hartenlust van dit gebied kunt blijven genieten.

Als dank voor uw hulp
In ruil voor het werk mag u delen van de stammen van de gekapte bomen meenemen, bijvoorbeeld om te gebruiken als brandhout in de kachel. De organisatie zorgt voor een eerlijke verdeling van het hout.

Veiligheid voorop: de afspraken
Op de dag zelf zagen medewerkers van de gemeente de stamstukken met een motorzaag op vervoerbare lengte. De stukken worden dus niet ter plaatse op kachellengte gezaagd. Vanwege veiligheidsregels mag u niet zelf met een motorzaag aan de slag. Een handzaag is wel toegestaan, dus neemt u die gerust mee. Overige gereedschappen zijn niet nodig.

We raden u aan om voor deze dag stevige werkhandschoenen, stevige schoenen en stevige (oude) kleding te dragen. Het vervoer van het hout is iets dat u zelf regelt, bijvoorbeeld met een aanhanger of een kruiwagen. Het is niet toegestaan om buiten de tijden van de houtdag hout uit het bos te halen.

Tijdens de houtdag zijn er ook enkele mensen van het IVN aanwezig om te assisteren, uitleg te geven over het gebied en eventuele vragen te beantwoorden.

 

Doet u ook mee? Aanmelden kan tot 30 oktober
In verband met de voorbereiding, de logistiek op de dag zelf en de verdeling van het hout, is aanmelding voor de houtdag noodzakelijk. U kunt uw deelname doorgeven bij de wijkraad Sparrenburg via info@Sparrenburg.nl. Geeft u bij uw aanmelding aan met hoeveel personen u komt helpen en of u deze dag alleen meehelpt of ook graag wat brandhout mee zou willen nemen? Aanmelden kan tot maandag 30 oktober.

Heeft u nog vragen?
Mocht u na het lezen van deze uitnodiging nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met Martijn Griek van Bosgroep Zuid Nederland. Hij is bereikbaar via telefoonnummer
040-3034941 of per e-mail via m.griek@bosgroepen.nl.
We hopen u op 11 november van 9:00 tot 13:00 in het stuifzandgebied aan de Heiweg te mogen verwelkomen. Graag tot dan!

Met vriendelijke groet,
Wijkraad Sparrenburg, IVN, gemeente ’s-Hertogenbosch en Bosgroep Zuid Nederland

Reacties